Idealna przekąska dla wielbicieli pizzy i wszelkiego rodzaju zapiekanek.
Składniki:
na około 10 ślimaczków:
opakowanie ciasta francuskiego (275g)
80 g wędliny dojrzewającej, u mnie baleron coppa
cebula dymka ze szczypiorkiem
pęczek pietruszki
łyżka kwaśnej śmietany
jajko
15 g żółtego sera u mnie królewski
kolorowy pieprz, sól, papryka słodka, pieprz ziołowy
Francuskie ślimaczki serowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wędlinę i ser kroimy w drobniutką kostkę. Zieleninę drobno siekamy. Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Masą smarujemy ciasto.
2.Ciasto zwijamy jak roladę. Kroimy na 2 - 3 cm plastry.
3.Pieczemy w 200-220 stopniach C około 15 minut. Wyśmienicie smakują zarówno na gorąco jak i zimno.
Komentarze