francuskie ślimaczki serowo-ziołowe

0 (0 ocen)

Idealna przekąska dla wielbicieli pizzy i wszelkiego rodzaju zapiekanek.

Składniki:

  • na około 10 ślimaczków:
    opakowanie ciasta francuskiego (275g)
    80 g wędliny dojrzewającej, u mnie baleron coppa
    cebula dymka ze szczypiorkiem
    pęczek pietruszki
    łyżka kwaśnej śmietany
    jajko
    15 g żółtego sera u mnie królewski
    kolorowy pieprz, sól, papryka słodka, pieprz ziołowy

Francuskie ślimaczki serowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto francuskie smarujemy cienką warstwą farszu 1. Wędlinę i ser kroimy w drobniutką kostkę. Zieleninę drobno siekamy. Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Masą smarujemy ciasto.
  • ślimaczki przed pieczeniem 2. Ciasto zwijamy jak roladę. Kroimy na 2 - 3 cm plastry.
  • 3. Pieczemy w 200-220 stopniach C około 15 minut. Wyśmienicie smakują zarówno na gorąco jak i zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy