Francuskie ślimaczki z serem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lubią to dzieci i nie tylko

  • 40 min

Składniki:

  • 500g mąki
    2 jajka
    150g masla
    400g sers białego
    100g rodzynek
    3 łyżki cukru
    2łyżki śmietany
    1łyżka soku z cytryny
    0,5 łyżeczki soli
    woda

Francuskie ślimaczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rodzynki zalej w szklance wrzątkiem tak ,aby je przykryła i po 5min.odcedzić. Do miski wlóż ser,dodaj rodzynki ,cukier, sok z cytryny,śmietanę i dokładnie wymieszaj.Teraz przygotuj ciasto.Maslo roztop w rondlu.Mąkę przesiej przez sito do oddzielnej miski ,dodaj jajka pół łyżeczki soli,porcjami przegotowana wode i wyrabiaj ciasto tak ,by było elastyczne i lśniace .ciasto podziel na 4 części i je cienko rozwałkuj na prostokąty Pierwszy posmaruj masłem ,przykryj drugim platem ciasta i rozwałkuj Wierzch posmaruj ponownie masłem połóż kolejny plat i znowu rozwałkuj z ostatnim platem zrób to samo . Na końcu ciasto rozwałkuj nałóż ser zwiń ciasto w roladę i pokrój w 1,5 cm plasterki poukładaj na blasze i piecz w200 stopniach 20 min.

Porady

można użyć ciasto gotowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy