Francuskie ślimaczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rodzynki zalej w szklance wrzątkiem tak ,aby je przykryła i po 5min.odcedzić. Do miski wlóż ser,dodaj rodzynki ,cukier, sok z cytryny,śmietanę i dokładnie wymieszaj.Teraz przygotuj ciasto.Maslo roztop w rondlu.Mąkę przesiej przez sito do oddzielnej miski ,dodaj jajka pół łyżeczki soli,porcjami przegotowana wode i wyrabiaj ciasto tak ,by było elastyczne i lśniace .ciasto podziel na 4 części i je cienko rozwałkuj na prostokąty Pierwszy posmaruj masłem ,przykryj drugim platem ciasta i rozwałkuj Wierzch posmaruj ponownie masłem połóż kolejny plat i znowu rozwałkuj z ostatnim platem zrób to samo . Na końcu ciasto rozwałkuj nałóż ser zwiń ciasto w roladę i pokrój w 1,5 cm plasterki poukładaj na blasze i piecz w200 stopniach 20 min.
Komentarze