Coś dla miłośników ciasta francuskiego. Proste i szybkie danie które może posłużyć za smaczną i ciekawą przystawkę.
30 min
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- kilka plastrów szynki ok 10-12 ( najlepiej wieprzowej)
- ser parmezan do posypania ( może być ser żólty)
- keczup pikantny
- zioła prowansalskie
- słonecznik do posypania
- jajko
Francuskie ślimaczki ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie posmarować keczupem, posypać ziołami prowansalskimi i startym serem, na to wszystko rozłożyć plastry szynki.
2.Zwinąć ciasto w rulon od najdłuższego boku. Na całej roladce rozsmarować rozmącone jajko. Pociąć na 2-3 cm plastry. Posypać słonecznikiem. Gotowe ciasto wyłożyć płasko na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 min w temp. 180-200C.
Komentarze