Francuskie witraże

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dla ukochanej osoby...

  • 40 min

Składniki:

  • 1 jajko
    120g sera
    60g margaryny
    3 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany 18%
    1 szkl mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
    2 płaty ciasta francuskiego każdy po 270g
    Jajko do posmarowania ciast

Francuskie witraże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier utrzeć na puch z margaryną, wbijając kolejno jajka. Nie przerywając miksowania dokładać partiami ser, śmietanę, barwnik, aromat, na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Całość dokładnie wymieszać. Płaty ciasta pociąć na kwadraty o tej samej wielkości. W połowie z nich wyciąć foremką serce, a pozostałe posmarować jajkiem. Kwadraciki z dziurką nakładać równo na te posmarowane. W każdy otwór nakładać porcję masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach. Do zrumienienia ciasta. Pozostałe wycięte serduszka również upiec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy