Francuzy z winogronem

0 (0 ocen)

Zupełnie inna wersja ciastek francuskich - ciasto z dodatkiem majonezu i jogurtu.

Składniki:

  • Ciasto francuskie:
    550 g maki pszennej
    250 g margaryny
    5 łyżek majonezu 80% tłuszczu
    4 łyżki jogurtu bałkańskiego light 3% tłuszczu
    4 żółtka
    1 fiolka aromatu rumowego (4, 5 g)
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    owoc winogrona białego do każdego ciastka
    cukier puder do oprószenia ciastek

Francuzy z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuzy z winogronem 1. Margarynę rozpuścić, ostudzić - wymieszać z żółtkami i solą na emulsję. Następnie dodać majonez, jogurt i aromat - wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na minimum 60 min. Po tym czasie z ciasta formować kulki, w każdej robić dołek, który wypełniać owocem winogrona. Ciastka układać na natłuszczonej lub wyścielonej papierem do pieczenia blaszce (42 x 24). Piec 30 min (180 - 200 st. C).
    Po upieczeniu ciastka całkowicie wystudzić, następnie oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Z podanych składników wychodzi 37 ciastek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy