Fritatta ze szparagami i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybciutka fritatta za kolację lub późny obiad

  • 30 min

Składniki:

  • 8 szparagów
    350 g zielonego groszku
    8 jajek
    ½ łyżeczki soli morskiej
    1 łyżka oliwy z oliwek
    duża łyżka masła
    8 dymek, drobno krojonych
    pieprz

Fritatta ze szparagami i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odciąć zdrewniałe końce od szparagów i wyrzucić. Pokroić na na 2,5 cm kawałki.
    Włożyć szparagi i groszek do koszyka i gotować na parze przez około 3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić.
    Ubić dobrze jajka. Dodać sól i pieprz.
    Rozpuścić olej i masło na patelni o średnicy 24 cm na średnim ogniu. Dodać cebulkę i smażyć przez 2 minuty. Wymieszać z groszkiem i szparagami. Wlać jajka, mieszając, aby równomiernie rozprowadzić warzywa.
    Przykryć garnek i dusić na średnim ogniu przez 10-12 minut. Umieść pod gorącym grillem i zapiekać przez kolejne 3-5 minut, aż góra będzie przypieczona.
    Wyłożyć na talerz i pokroić w trójkąty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy