Fritata ze szpinakiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Super propozycja na śniadanie inne niż zawsze.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jaj
    1/2 szkl. mleka
    10 dag świeżego szpinaku
    2 średnie pomidory
    1 ząbek czosnku
    1 kulka mozarelli
    szczypior
    olej
    sól
    pieprz

Fritata ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim czosnek i szpinak.
  • 2. Pomidory dokładnie umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Dodać do szpinaku. Poddusić.
  • 3. Jajka wymieszać z mlekiem, dokładnie połączyć. Przyprawić.
  • 4. Do przesmażonych warzyw dodać rozkłócone jajka. Smażyć kilka minut - nie mieszając.
  • 5. Na wierzch ułożyć plastry mozarelli, posypać szczypiorkiem.
  • 6. Następnie wstawić patelnię / z odpinaną rączką/ do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • 7. Piec do zrumienienia, ok 15 - 20 min.
  • 8. Inspiracja pochodzi z internetu.

Porady

Składniki fritaty możemy dobierać wedle uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy