Frittata z makaronem i salami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam frittaty więc postanowiłam dodać do nich makaronu. Takie połączenie smakuje wyśmienicie.

  • 15 min

Składniki:


  • dowolny makaron 50g,
    papryka czerwona 1/4,
    papryka zielona 1/4,
    salami 20g,
    2 jajka
    sól,
    pieprz,
    zioła prowansalskie

Frittata z makaronem i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frittata z makaronem i salami 1. Dowolny makaron - najlepiej jakiś mniejszy, gotujemy według przepisu na opakowaniu. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Salami kroimy w drobną kostkę.
  • Frittata z makaronem i salami 2. Jajka rozkłócamy z odrobiną soli i pieprzu.
  • Frittata z makaronem i salami 3. Do jajek dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy również zioła prowansalskie.
  • Frittata z makaronem i salami 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy naszą masę i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 170 stopni - tzn, do momentu aż jajka się zetną.

Porady

Frittata będzie wyglądała bardziej elegancko wyjęta z formy. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy