150 g mieszanki owoców morza 1 ząbek czosnku
1 mała cukinia / pokrojona w plastry/ 2 łyżki masła
duża garść rucoli sól, pieprz
1 duży pomidor
8 jaj
50 ml śmietany 30 %
Frittata z owocami morza, cukinią i rucolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozpuścić masło , dodać cukinie i smażyć 4-5 minut aż się zarumieni z obydwu stron .Na 3 minuty przed końcem smażenia dodać czosnek i owoce morza. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Wszystko przełożyć na okrągłą foremkę silikonową lub do tarty.Jajka ubić lekko ze śmietaną doprawić solą i pieprzem. Pomidor pokroić w plastry.Na cukinię i owoce morza położyć rucolę .wylać jajka ze śmietaną ułożyć na wierzchu pokrojone pomidory.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 210 * C ok 20 minut aż frittata się zetnie i zarumieni.
Komentarze