Frittata z pomidorami i sałatą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Można powiedzieć wakacyjna frittata, bosmańska frittata. Takie wspaniałe danie zrobiliśmy na kolację , na zakończenie wspaniałego dnia. Pycha.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • •Składniki na jedną porcję :
    •100 g mix sałat
    •pomidor malinowy
    •2 jajka
    •sól
    •pieprz kolorowy świeżo mielony
    •łyżeczka smalcu
    •2 łyżki oleju z cytryną i bazylią
    •łyżka octu jabłkowego
    •łyżeczka miodu

Frittata z pomidorami i sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do czystej sałaty dodać olej z cytryną i bazylia, a także ocet jabłkowy, miód i sól do smaku. Przemieszać.

    Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepać w miseczce. Dodać pokrojonego pomidora, sól i świeżo mielony pieprz kolorowy. W rondelku rozgrzać łyżeczkę smalcu i wlać roztrzepane jajka.

    Przykryć i smażyć na wolnym ogniu, aż jajka całkowicie się zetną. Przełożyć na talerz i na wierzchu ułożyć sałatę. Można złożyć na pół. Zajadać.

    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy