Pyszna , pachnąca latem frużelina z różnych owoców.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg dowolnych owoców U mnie truskawki, czarna porzeczka, maliny, agrest
Pół kilo cukru (może być mniej jeśli ktoś lubi mniej słodkie)
Szklanka wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Frużelina wieloowocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce myjemy, oczyszczamy i zagotowujemy z cukrem. Do gotujących owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w szklance wody. Gotujemy do momentu aż frużelina stanie się przezroczysta (2-3 minuty) gorąca wlewamy do słoików, zakrecamy i odwracamy do góry dnem.
Porady
Frużelina jest doskonałym dodatkiem do lodów, gofrów lub do przełożenia ciasta.
Komentarze