Frykasek

0 (0 ocen)

Naleśnikowa wariacja

Składniki:

  • Naleśniki:

    2 jajka
    250ml mleka
    ok. 50ml woda gazowana
    150g mąki pszennej
    szczypta soli
    masło (do smażenia)

    5szt. brzoskwini z syropu
    1 owoc kaki
    400g serka waniliowego z laską wanilii
    2 jajka
    2 mleczne czekolady
    50 ml śmietany 30%

Frykasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie naleśników 1. Za składników na naleśniki robimy ciasto i smażymy na rumiano z dwóch stron. Odkładamy do wystygnięcia.
  • kaki i brzoskwinie 2. Owoc kaki i brzoskwini kroimy w kosteczkę.
  • przed zwinięciem 3. Na każdego naleśnika wykładamy serek i mieszankę pokrojonych owoców.
  • układanie w tortownicy 4. Układamy naleśniki w skropionej oliwą tortownicy.
  • przed pieczeniem 5. Naleśniki powinny nachodzić na siebie.
  • przed pieczeniem 6. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy nad parą i odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy z rozbełtanymi jajkami i zalewamy naleśniki. Wkładamy do nagrzanego do 230st piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, po czym zmniejszamy temp. do 200 i pieczemy do zetnięcia się masy czekoladowo-jajecznej.

Porady

Można wykorzystać różne owoce lub z nich zrezygnować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy