Frytki belgijskie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Są pyszne, miękkie w środku i z chrupiącą skórką. Efekt ten osiągniemy dzięki dwukrotnemu smażeniu, grubo krojonych frytek. Najlepsze z sosem śmietanowym.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1kg ziemniaków,
    Olej do smażenia
    sos śmietanowy

Frytki belgijskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i wrzucamy do zimnej wody. Następnie osuszamy je i kroimy w grube paski.
    W frytkownicy lub głębokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy małymi partiami frytki. Smażymy około 3-4 minut do lekkiego zrumienia.Usmażone odkładamy do ostygnięcia. Ja swoje wysypałam na kratkę do studzenia .
    Następnie zimne frytki smażymy ponownie, ale krócej, tak do dwóch minut, aby były gorące i nabrały chrupkości. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z sosem śmietanowym.

Porady

Warto wybierać gatunki ziemniaków, odpowiednich do smażenia, typ B lub C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy