Są pyszne, miękkie w środku i z chrupiącą skórką. Efekt ten osiągniemy dzięki dwukrotnemu smażeniu, grubo krojonych frytek. Najlepsze z sosem śmietanowym.
Frytki belgijskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i wrzucamy do zimnej wody. Następnie osuszamy je i kroimy w grube paski.
W frytkownicy lub głębokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy małymi partiami frytki. Smażymy około 3-4 minut do lekkiego zrumienia.Usmażone odkładamy do ostygnięcia. Ja swoje wysypałam na kratkę do studzenia .
Następnie zimne frytki smażymy ponownie, ale krócej, tak do dwóch minut, aby były gorące i nabrały chrupkości. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z sosem śmietanowym.
Porady
Warto wybierać gatunki ziemniaków, odpowiednich do smażenia, typ B lub C
Komentarze