Frytki kartoflane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Usmażone frytki możemy zaraz po usmażeniu zajadać jak również możemy użyć ich zamiast ziemniaków do dania głównego.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 2 kg
    olej do smażenia 700 ml
    sól

Frytki kartoflane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frytki kartoflane. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w paski o grubości i szerokości 1cm. W specjalnym garnku do głębokiego smażenia nagrzewamy olej. Do sitka wsypujemy surowe frytki, zanurzamy je w gorącym oleju i smażymy na rumiany kolor. Po usmażeniu wyjmujemy sitko z frytkami, posypujemy solą mieszamy podrzucając i wysypujemy na talerz.

    Smacznego !!!

Komentarze

Podobne przepisy

5 (168 ocen)

Frytki belgijskie