Frytki z marchewki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Marchewkowe frytki to zdrowsza wersja tych ziemniaczanych. Stanowią świetny dodatek do obiadu i nie tylko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg marchewki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki suszonego rozmarynu
    pół łyżeczki suszonego tymianku

Frytki z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy ze skórki i myjemy w wodzie. Następnie kroimy w cienkie paski tak jak frytki. Posypujemy solą, rozmarynem i tymiankiem oraz polewamy olejem. Mieszamy tak aby każda marchewka była pokryta przyprawami i olejem. Przekładamy do naczynia w którym będziemy piec i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 stopni aż marchewka będzie miękka i lekko chrupiąca.

Komentarze

Podobne przepisy