"frytki" z piersi kurczaka w greckiej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piers myjemy, osuszamy i kroimy na paski - tak jak frytki.
Przygotowujemy marynate: olej mieszamy z przyprawą gyros i z przecisnietym przez praske ząbkiem czosnku..
Kurczaka wkładamy do miski i smarujemy marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Liście sałaty myjemy, osuszamy. Ogórki myjemy i obieramy, kroimy na plasterki. Szczypiorek siekamy. Rozgrzewamy patelnię grillową i "smażymy" frytki kurczakowe z dwóch stron-oczywiście bez oleju, bo był juz dodany do marynaty. Po usmażeniu układamy je na liściach sałaty. Podajemy z ogórkami posypanymi szczypiorkiem oraz ze świezymi owocami borówki amerykańskiej. Smaczne. Ostrą przyprawę gyros łagodzą owoce.
Komentarze