"Frytki" z piersi kurczaka w greckiej odsłonie

0 (0 ocen)

.....aromatyczne, dietetyczne, lekkie, szybkie .......

Składniki:

  • pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
    przyprawa gyros 1/3 opakowania tzn. około 2 łyzeczki
    liście sałaty zielonej 8 sztuk
    olej 2 łyżki
    ogórek gruntowy 2 sztuki
    szczypiorek pokrojony 1/3 szklanki
    borówka amerykańska 1/2 szklanki
    czosnek 1 ząbek

"frytki" z piersi kurczaka w greckiej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piers myjemy, osuszamy i kroimy na paski - tak jak frytki.

    Przygotowujemy marynate: olej mieszamy z przyprawą gyros i z przecisnietym przez praske ząbkiem czosnku..

    Kurczaka wkładamy do miski i smarujemy marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

    Liście sałaty myjemy, osuszamy. Ogórki myjemy i obieramy, kroimy na plasterki. Szczypiorek siekamy. Rozgrzewamy patelnię grillową i "smażymy" frytki kurczakowe z dwóch stron-oczywiście bez oleju, bo był juz dodany do marynaty. Po usmażeniu układamy je na liściach sałaty. Podajemy z ogórkami posypanymi szczypiorkiem oraz ze świezymi owocami borówki amerykańskiej. Smaczne. Ostrą przyprawę gyros łagodzą owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy