Fusili w mocno grzybowym sosie

0 (0 ocen)

makaron świderki z sosem grzybowym

Składniki:

  • talerzyk ugotowanych grzybów leśnych (u mnie koźlaki, krawce, prawdziwki i maślaki oraz młode podgrzybki)
    3 łyżki dobrego masła
    1łyżka śmietany 18%
    cebula
    łyżka mąki pszennej
    sól i pieprz czarny, świeżo zmielony
    świeża natka pietruszki
    szczypta kolendry
    szczypta lubczyku
    szczypta kozieradki
    pół łyżeczki tymianku
    pół szklanki przecedzonej wody z gotowania grzybów (można dodać czystą)
    makaron fusilli (świderki)

Fusili w mocno grzybowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente, odcedzić, w razie potrzeby zahartować zimną wodą.
  • 2. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać do niej talerzyk ugotowanych uprzednio grzybów, smażyć razem 10 minut
  • 3. Podlać nieco wodą, rozprowadzić śmietanę, zagotować, dodać przyprawy i dusić kolejne 10-15minut. Doprawić solą i pieprzem, zagęścić mąką roztrzepaną w zimnej wodzie, zagotować.
  • 4. Sos wymieszać z posiekaną świeżą natką, polać makaron.

Komentarze

Podobne przepisy