Fusilli al Torchio alla carbonara

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Klasyczna carbonara to spaghetti z serem Pecorino Romano, jajkiem i boczkiem. Moją carbonarę przygotowałam z makaronem fusilli al Torchio, dorzuciłam do niej ząbek czosnku i szczypiorek.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 250 g makaronu fusilli al Torchio
    150 g boczku
    3 jajka
    3 łyżki startego Parmezanu
    1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
    1 zmiażdżony ząbek czosnku
    pęczek szczypiorku
    grubo zmielony czarny pieprz
    sól

Fusilli al torchio alla carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem na suchej patelni do czasu aż się ładnie zrumieni. W miseczce mieszamy jajka z parmezanem i oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente. Jajka z parmezanem dodajemy razem z boczkiem do gorącego makaronu, doprawiamy solą oraz pieprzem i energicznie mieszamy. Podajemy bardzo gorące posypane posiekanym szczypiorkiem. Całość można przez około minutę podgrzewać na patelni cały czas mieszając, ale warto pamiętać, że klasycznej carbonary nie podgrzewamy, bo białka z serem mają utworzyć kremowy sos a nie jajecznicę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy