Klasyczna carbonara to spaghetti z serem Pecorino Romano, jajkiem i boczkiem. Moją carbonarę przygotowałam z makaronem fusilli al Torchio, dorzuciłam do niej ząbek czosnku i szczypiorek.
Dla 2 osób
Składniki:
250 g makaronu fusilli al Torchio
150 g boczku
3 jajka
3 łyżki startego Parmezanu
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 zmiażdżony ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
grubo zmielony czarny pieprz
sól
Fusilli al torchio alla carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem na suchej patelni do czasu aż się ładnie zrumieni. W miseczce mieszamy jajka z parmezanem i oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente. Jajka z parmezanem dodajemy razem z boczkiem do gorącego makaronu, doprawiamy solą oraz pieprzem i energicznie mieszamy. Podajemy bardzo gorące posypane posiekanym szczypiorkiem. Całość można przez około minutę podgrzewać na patelni cały czas mieszając, ale warto pamiętać, że klasycznej carbonary nie podgrzewamy, bo białka z serem mają utworzyć kremowy sos a nie jajecznicę.
Komentarze