Fusilli z żołądkami drobiowymi w sosie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

W sumie zamysł był inny, ale wyszło bardzo smaczne danie. Trochę przez przypadek, bo sklep obok nie miał kaszy gryczanej...dzięki temu powstało coś pysznego. No, może jak na makaron (czas przygotowania), to "lata" świetlne...ale warto...nawet bardzo.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 g makaronu fusilli
    600 g żołądków drobiowych
    500 ml bulionu drobiowego
    1 liść laurowy
    woda
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    natka pietruszki

Fusilli z żołądkami drobiowymi w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki oczyszczamy, zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy liść laurowy i gotujemy ok. 120 min. ( w razie potrzeby dolewamy wody-tak by utrzymywać poziom 500 ml ).

    W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

    Po ugotowaniu mięsa, wyławiamy, sos przecedzamy przez gazę.

    Żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Sos przelewamy do garnka, lekko zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Następnie dodajemy podroby, zagotowujemy. Wrzucamy makaron, posiekaną natkę pietruszki i ciągle mieszając gotujemy 2-3 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy