Fuzja smaków

0 (0 ocen)

  • 35 min

Fuzja smaków, to sałatka, w której mieszają się smaki owoców, warzyw, serka pleśniowego i sosu majonezowo-jogurtowego. Jedząc ją wyczuwamy słodki smak bananów, kwaśne jabłko i słony ser pleśniowy. To idealna przekąska na wyjątkowe okazje.

  • 35 min

Składniki:

  • 200 g sera z niebieską pleśnią lub ser gorgonzola,
    5-6 łodyg selera naciowego,
    puszka groszku,
    2 jabłka,
    1 duży banan,
    3 łyżki rodzynek,
    migdały w płatkach,
    pół główki sałaty lodowej,
    3 łyżki majonezu,
    2 łyżki jogurtu naturalnego,
    sól i pieprz

Fuzja smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera należy umyć i obrać z wierzchniej skórki, pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i także pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w pół plasterki. Jabłko i banana skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Sałatę lodową postrzępić i wsypać do miski. Groszek odcedzić dodać do sałaty razem z pokrojonym selerem naciowym, jabłkiem i bananem. Ser pleśniony pokroić w większą kostkę i dodać do pozostałych składników. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić i dodać do sałatki. W oddzielnej miseczce wymieszać majonez, jogurt, pieprz i sól. Gotowy majonezowo-jogurtowy sos wymieszać ze wszystkimi składnikami . Na patelni uprażyć migdały. Gotową sałatkę posypać prażonymi migdałami.

Porady

Banana i jabłko należy skropić sokiem z cytryny aby nie zczerniały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy