galareta

0 (0 ocen)

goście byli nią zachwyceni

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe (około 25 dag mięsa),
    porcja włoszczyzny bez kapusty,
    4 ząbki czosnku,
    1 listek laurowy,
    sól, pieprz

Galareta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i porąbane na części nóżki wraz z mięsem zalać wodą, dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować ok. 3 godz. na małym ogniu.
    Pod koniec gotowania dodać roztarte z solą 2 ząbki czosnku, listek laurowy, pieprz.
    Odstawić z ognia i gdy wystygnie, mięso, również to obrane z kości, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać.
    Wywar odcedzić i zalać nim mięso ułożone w salaterce.
    Uprzednio dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, groszek zielony oraz kawałki jajka na twardo.
    Wstawić do lodówki, aby galareta stężała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy