GALARETA DROBIOWA Z JAJKIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Doskonała dla tych co nie lubią galarety z nóżek :)Tanie szybkie danie na śniadanie, kolacje i od święta.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 golonka z indyka
    10 skrzydełek z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    pietruszka natka
    żelatyna--na 2,5l. zależy ile będziemy mieć wywaru
    4 jajka ugotowane na twardo
    groszek mały konserwowy-jeśli lubimy
    przyprawy:pieprz, sól, ziele, liść.
    2 ząbki czosnku
    magi

Galareta drobiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy zalewamy zimną wodą, tak aby je zakryć w garnku. Dodajemy warzywa gotujemy na bardzo wolnym ogniu z dodatkiem przypraw--rosołek.Gdy mięso jest miękkie wywar przecedzamy, mięso obieramy. Do wywaru dodajemy czosnek przez praskę magi, przyprawiamy do smaku, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Miseczki na galaretę --nakładamy porcję mięska, marchewkę w kostkę, jajka w ćwiarteczki i zalewamy wywarem. Odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki aby całkowicie zastygła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy