Galareta w ogórkach kiszonych

0 (0 ocen)

  • 30 min

Super pomysł na galaretę w ogórkach kiszonych, jako przekąskę na świąteczny stół. Smaczna i kolorowa.

  • 30 min

Składniki:

  • ogórki kiszone (ewentualnie świeże ogórki szklarniowe) 8 sztuk
    rosół drobiowy lub inny - ja użyłam rosołu z indyka 14 łyżek
    Żelatyna 1.5 łyżeczki
    marchewka gotowana z rosołu 0.5 sztuki
    żółtko gotowane 1 sztuka
    papryka marynowana lub świeża 1 plaster
    ser żółty grubszy 1 plaster
    szynka 2 plastry
    szczypiorek posiekany 1 łyżeczka
    sól i pieprz (do smaku)
    rzeżucha do dekoracji świątecznej 2 łyżki

Galareta w ogórkach kiszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ogórków kiszonych wydrążamy specjalną łyżką/wycinarka środki, uważając by nie uszkodzić spodu. Ogórki są dla nas miseczką na galaretę. Wybierajmy troszkę większe ogórki.
  • 2. Ostudzony rosół dokładnie mieszamy z żelatyną, po czym podgrzewamy, by żelatyna się rozpuściła.
  • galareta w ogorkach 3. Marchewkę, paprykę, ser żółty, szynkę i żółtko kroimy w kosteczkę. Wkładamy pokrojone składniki oraz szczypiorek do wydrążonych ogórków, które przekładamy do podstawek na jajka.
    Zalewamy nadziane ogórki rosołem z żelatyną. Ostawiamy do zastygnięcia (do lodówki).
  • 4. Wystarczy nawet pół godziny i gotowe. Przed podaniem dekorujemy rzeżuchą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy