Pyszna galareta przygotowana bez dodatku żelatyny, ugotowana na nogach wieprzowych, golonce i warzywach.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 nogi wieprzowe
1 duża golonka wieprzowa (1,5 kg)
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
zielona część pora
1 główka czosnku
3 liście laurowe
1 łyżka ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Galareta wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy, wrzucamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
Dodajemy obrane warzywa i gotujemy jeszcze 2 godziny. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez sito.
Dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz obrane z kości mięso. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy 10 minut.
Przepłukujemy filiżanki lub inne naczynia zimną wodą i wlewamy do nich galaretę. Po przestudzeniu wstawiamy na noc do lodówki.
Komentarze