Galareta wieprzowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna galareta przygotowana bez dodatku żelatyny, ugotowana na nogach wieprzowych, golonce i warzywach.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 nogi wieprzowe
    1 duża golonka wieprzowa (1,5 kg)
    2 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    zielona część pora
    1 główka czosnku
    3 liście laurowe
    1 łyżka ziarenek ziela angielskiego
    sól i pieprz do smaku

Galareta wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, wrzucamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.

    Dodajemy obrane warzywa i gotujemy jeszcze 2 godziny. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez sito.

    Dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz obrane z kości mięso. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy 10 minut.

    Przepłukujemy filiżanki lub inne naczynia zimną wodą i wlewamy do nich galaretę. Po przestudzeniu wstawiamy na noc do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy