Galareta wieprzowo - drobiowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspaniała mięsna przekąska na wszelkie imprezy.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg udek drobiowych

    - 1 kg mięsa wieprzowego

    - korzeń selera,

    - 2 korzenie pietruszki

    - 3 korzenie marchwi

    - sól, pieprz , ziele angielskie, liście laurowe do smaku

    - żelatyna

    - puszka groszku konserwowego

Galareta wieprzowo - drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram, kroję w mniejsze kawałki. Mięso wieprzowe myję i kroję w kawałki - jak na gulasz. Udka pozbawiam kości . Wszystko razem wrzucam do garnka , zalewam wodą i gotuję bardzo esencjonalny rosół. Wszystko aż do miękkości mięsa wieprzowego.Doprawiam do smaku. Jak warzywa zmiękną wyjmuje je. Marchew odkładam a resztę warzyw odkładam do innych potraw ( tylko nie wyrzucać!) np. miksuję do pasty kanapkowej. Mięso studzę i kroję lub rwę w mniejsze kawałeczki. Wywar klaruję, dolewam wody a następnie podgotowuję wraz z żelatyną.

    Na spód miseczek wsypuję trochę groszku i marchew pociętą w kosteczkę. Na to nakładam mięso. Zalewam wszystko gorącym wywarem i odkładam w chłodne miejsce do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy