Wersja tradycyjnej galarety , ale tym razem z przewagą wołowiny i agarem ( zastępuje żelatynę )
10 godz.
Składniki:
1 golonka wieprzowa
1 nóżka wieprzowa
ogon wieprzowy
kg wołowiny extra
4 duże marchewki
1 duża pietruszka
średni seler
1/2 małego pora - biała część
opieczona cebula
4 ząbki czosnku
22 g agar- agar
sól
pieprz mielony
jałowiec
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy
Galareta wołowo-wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonkę , nóżkę i ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ogniu ,aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Dodałem rozpuszczony w ciepłej wodzie agar-agar Doprawiłem solą i pieprzem.
Mięso po ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem w krążki. Wyporcjowałem marchew i mięso do pojemników, zalałem bulionem. Odstawiłem w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Komentarze