Galareta z kurczaka

0 (0 ocen)

  • Średni

Obowiązkowa na naszym świątecznym stole:)

  • Średni

Składniki:

  • - mięs z kurczaka np. ćwiartki: 1.5 kilograma
    - Żelatyna: 1 opakowanie
    - jajka: 6 sztuk
    - groszek (duża): 1 puszka
    - marchewki: 4 sztuki
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka

Galareta z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, marchewkę obrać, zalać ok. 3 litrami wody i gotować do miękkości ok. 40min. Następnie wyjąć mięso i drobniutko pokroić. Ułożyć do gotowych misek lub głębokich pojemniczków. Powstały od gotowania mięsa rosół doprawić solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl wody i wlać do rosołu. Dokładnie wymieszać, zagotować. Gorącym wywarem zalać mięso. Dodać groszek i pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, oskubać i przekroić wzdłuż na pół, dodać do galarety. Udekorować natką pietruszki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy