Galaretka drobiowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatna drobiowa galaretka, którą przygotujemy dużo szybciej niż galaretkę z nóżek wieprzowych. Dodatkowo prezentuje się ładniej niż galaretka wieprzowa i jest chudsza-nie zawiera tyle tłuszczu. Serdecznie polecam na domowe przyjęcia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 por
    natka pietruszki
    żelatyna
    1 listek laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    sól i pieprz

Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka drobiowa 1. Warzywa oczyścić i opłukać. Cebulę przypalić na gazie.Ćwiartki porządnie umyć. Wstawić ćwiartki z warzywami i przyprawami, zalać wodą tak aby otrzymać ok. 1 litr wywaru i gotować rosół do miękkości mięsa. Mięso ostudzić i obrać z kości.
  • Galaretka drobiowa 2. Marchewkę z rosołu ostudzić i pokroić w plasterki. Natkę pietruszki umyć i posiekać. W pojemniczkach/miseczkach umieścić plasterki marchewek i posiekaną natkę pietruszki (można użyć całych listków), a następnie obrane mięso.
  • Galaretka drobiowa 3. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę (dozować żelatynę według receptury z opakowania). Chwile przestudzić bulion z żelatyną, a następnie zalać mięso w miseczkach. Odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!

Porady

Galaretka drobiowa jest znakomitym pomysłem na "utylizację" po niedzielnego rosołu,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy