Galareta z roladkami z szynki i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Teraz, gdy wiosna tuż, tuż taka leciutka galaretka do pracy jest w sam raz.

  • 3 godz.

Składniki:

  • GALARETA:
    - 20g doprawionej żelatyny do ryb i dań mięsnych (ja miałam DrOetkera)
    - 0,5 l wody
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    - 2 łyżeczki kukurydzy konserwowej

    ROLADKI:
    - 2 plastry szynki np. konserwowej
    - 1 jajko ugotowane na twardo
    - 1 łyżeczka chrzanu
    - 1/4 opakowania sera feta
    - 8 listków surowego szpinaku

Galareta z roladkami z szynki i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy drobno posiekany i roztarty czosnek, posiekaną natkę i kukurydzę. Wlewamy po dwie łyżki wywaru do każdej foremki (ja miałam 4) i wkładamy do stężenia do lodówki.
  • GALARETKA "NA RAZ" 2. Każdy plaster szynki kroimy na dwie części. Fetę dokładnie mieszamy z chrzanem. Jajko dzielimy na 4 części.
    Na każdy plaster szynki nakładamy 1/4 masy fetowo-chrzanowej, 2 plastry szpinaku i ćwiartkę jajka. Zwijamy w roladki, układamy w pojemnikach ze stężałą galaretą i zalewamy pozostałą częścią płynu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy