Galaretka ogórkowo-marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.
Osączyć i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około1/2 litra i dodać 4 łyżeczki żelatyny ,paprykę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić.
Marchew pokroić w paski, a ogórek w plastry.
Foremkę,11x21cm, zwilżyć wodą i wyłożyć folią. Na dno wlać trochę wywaru, kiedy zastygnie układać warstwami paski marchwi i plastry ogórka.
Zalać wywarem i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem przygotować sos. Wymieszać oliwkę i ocet winny, dodać posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem.
Komentarze