Galaretka ogórkowo-marchewkowa

0 (0 ocen)

Sos podać w osobnym naczyniu.

Składniki:


  • Składniki.
    6 marchewek średniej wielkości
    1 długi ogórek
    1/2 szklanki wina białego wytrawnego
    1/2 łyżeczki papryki łagodnej
    1/4 łyżeczki cynamonu
    4 łyżeczki żelatyny
    sól
    pieprz

    Sos.
    6 łyżek oliwy z oliwek
    3 łyżki octu winnego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka miodu
    sol
    pieprz

Galaretka ogórkowo-marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.
    Osączyć i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około1/2 litra i dodać 4 łyżeczki żelatyny ,paprykę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić.
    Marchew pokroić w paski, a ogórek w plastry.
    Foremkę,11x21cm, zwilżyć wodą i wyłożyć folią. Na dno wlać trochę wywaru, kiedy zastygnie układać warstwami paski marchwi i plastry ogórka.
    Zalać wywarem i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Przed podaniem przygotować sos. Wymieszać oliwkę i ocet winny, dodać posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy