Galaretka porzeczkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

A wy jakie smaki z dzieciństwa pamiętacie?

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonej porzeczki
    1 cytryna
    350 g cukru
    2 laski kory cynamonu
    50 ml wódki
    1 torebka żelfixu 3:1

Galaretka porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki wrzucamy do garnka, wlewamy 400 ml wody, gotujemy 20 min. Następnie przelewamy przez sito, dodajemy startą skórkę z cytryny, wódkę, żelfix, 2 łyżki cukru i cynamon. Zagotowujemy, cały czas mieszając, wsypujemy powoli cukier (aż się rozpuści). Całość ponownie przelewamy przez drobne sitko, przelewamy do słoików. Pasteryzujemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.

Komentarze

Podobne przepisy