Galaretka z koniczyny i soku jabłkowego na różowym winie.

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Trudno krótko opisać ta galaretkę. Po prostu to niebo w gębie. Lato w siarczyste mrozy. Orzeźwienie podczas upałów.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 500 ml soku jabłkowego, tudzież domowego kompotu z jabłek
    • 500 ml różowego wina półwytrawnego
    • 200 g główek koniczyny łąkowej
    • 50 ml. soku z cytryny
    • cukier żelujący lub agar

Galaretka z koniczyny i soku jabłkowego na różowym winie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretka z koniczyny i soku jabłkowego 1. W garnku zagotowujemy sok jabłkowy czy kompot z jabłek zmieszany z winem. Zalewamy tym oczyszczone główki koniczyny łąkowej, a następnie odstawiamy na 24 godziny.
  • 2. Po tym czasie sok przecedzamy, dokładnie wyciskając kwiaty, dodajemy sok z cytryny i cukier oraz cukier żelujący czy agar w proporcjach wg instrukcji na opakowaniu.
  • 3. Cieczą wypełniamy wyparzone słoiczki, które odstawiamy do ostudzenia do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy