Trudno krótko opisać ta galaretkę. Po prostu to niebo w gębie. Lato w siarczyste mrozy. Orzeźwienie podczas upałów.
Dla 4 osób
Składniki:
• 500 ml soku jabłkowego, tudzież domowego kompotu z jabłek
• 500 ml różowego wina półwytrawnego
• 200 g główek koniczyny łąkowej
• 50 ml. soku z cytryny
• cukier żelujący lub agar
Galaretka z koniczyny i soku jabłkowego na różowym winie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy sok jabłkowy czy kompot z jabłek zmieszany z winem. Zalewamy tym oczyszczone główki koniczyny łąkowej, a następnie odstawiamy na 24 godziny.
2.Po tym czasie sok przecedzamy, dokładnie wyciskając kwiaty, dodajemy sok z cytryny i cukier oraz cukier żelujący czy agar w proporcjach wg instrukcji na opakowaniu.
3.Cieczą wypełniamy wyparzone słoiczki, które odstawiamy do ostudzenia do góry dnem.
Komentarze