Galaretka z pigwy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Galaretka jest bardzo smaczna i ma delikatny pomarańczowy kolor.

Składniki:

  • ● 2 kg pigwy
    ● 3 kg cukru żelującego 1:1

Galaretka z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pigwy myjemy, obieramy
    (skórki odkładamy), przekrawamy
    i usuwamy gniazda
    nasienne. Owoce i skórki
    zalewamy 3 litrami wody.
    Gotujemy ok. 30 minut.
    Przecedzamy.
  • 2. Do wywaru wsypujemy cukier
    żelujący, mieszamy i zagotowujemy.
    Gorącą galaretkę
    wlewamy do wyparzonych
    słoików, mocno zakręcamy
    i odwracamy do góry dnem.

Porady

Pigwy możemy wykorzystać: zalewamy je ok. 2 litrami wody z cukrem (1,5 kg cukru na 1 kg pigwy) i odstawiamy na 2 dni. Następnie zalewę gotujemy z 1 kg cukru i wrzącą zalewamy owoce. Studzimy. Pigwy z zalewą przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy