Galaretka z truskawek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zdrowe i pyszne

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 litra zmiksowanych na gładko truskawek
    kilka ładnych, dużych truskawek
    1 galaretka najlepiej poziomkowa lub truskawkowa
    2 łyżeczki żelatyny

Galaretka z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Jak trochę przestygnie wlać do zmiksowanych truskawek i wszystko dokładnie wymieszać. Całość wlać do salaterki i dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, delikatnie zamieszać. Włożyć do lodówki i poczekać aż całkowicie sie zestali. Gotową galaretkę włożyć razem z salaterką na chwilę do gorącej wody, nakryć talerzem i wszystko szybko odwrócić. Całość możemy udekorować truskawkami i bita smietaną. Kroić na porcje jak tort.

Porady

Możemy też galaretkę włożyć do małych salaterek i podawać je bezpośrednio w nich.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy