Galaretka z wędzoną makrelą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną rybną galaretkę.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół dużej wędzonej makreli
    mała puszka kukurydzy (212g)
    2 jajka ugotowane na twardo
    3 małe marchewki
    0,5 l bulionu
    3 łyżki żelatyny
    sól, pieprz

Galaretka z wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. W tym czasie oddzielamy mięso z ryby od skóry i ości, obieramy jajka ze skorupek i odcedzamy kukurydzę. Ugotowaną marchewkę wyjmujemy z bulionu a dodajemy do gorącego żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. W naczynkach układamy po kolei : po pół jajka, kukurydza, ryba, kukurydza, marchewka. Smakujemy bulion i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy składniki galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy