Galaretka z wędzonym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciekawy pomysł na galaretę. Nie jak zazwyczaj z drobiowym, tylko z wędzonym. Pięknie się prezentuje na stole, wybornie smakuje. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
    natka pietruszki
    3 ziela angielskie
    6 ziaren pieprzu
    3 liście laurowe
    8 przepiórczych jajek
    1 podwójna wędzona pierś z kurczaka
    pół borkuła
    7 łyżeczek żelatyny
    sól

Galaretka z wędzonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy. Zalewamy 6 szklankami wody. Dodajemy ziele, liście, pieprz. Gotujemy ok. pół godziny. Jajka gotujemy na twardo (ok. 4 minut). Obieramy ze skorupek. Dzielimy na dwie części. Kurczaka kroimy w kostkę.Brokuła gotujemy do miękkości. Dzielimy na mniejsze części.Wywar ściągamy z ognia. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Do filiżanek wlewamy po 2 łyżki wywaru. Czekamy aż zastygnie. Wykładamy jajka, brokuł, mięso. Zalewamy resztą wywaru. Czekamy do zastygnięcia galarety. Podajemy z cytryną.

Komentarze

Podobne przepisy