Galaretka cytrynowa jest bardzo aromatyczna, zawiera sporo goryczki (wspomaga trawienie) - nadaje się jako dodatek do herbaty, kompotu, drinków, lodów czy gofrów.
Składniki:
cytryny 1 kg
cukier kryształ 3-4 szkl.
woda 1 litr
Galaretka ze świeżych cytryn - bez żelatyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny obrać ze skórki i większości białego albedo. Usunąć wszystkie pestki. Zarówno albedo, jak i pestki, mają dużą zawartość pektyny, która zagęszcza przetwory z cytrusów, ale zawierają również sporo goryczki!
Owoce pokroić w plasterki zbierając wypływający sok.
W rondelku zagotować wodę z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.
Dodać plasterki cytryny razem w sokiem i gotować na najmniejszym ogniu przez ok.45 minut. Można to zrobić w 2-3 podejściach, odstawiając za każdym razem gorący syrop do ostygnięcia i ponownie go rozgrzewając.
Całość dokładnie odcedzić jeszcze na gorąco, póki galaretka jest płynna.
Gorącym odcedzonym płynem napełnić małe słoiczki, natychmiast szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry na 15 minut. Po zupełnym ostygnięciu galaretka samoczynnie skrzepnie.
Porady
Najlepsze do galaretki są niepryskane cytryny BIO.
Komentarze