Galaretkowy mięsno-warzywny keks

0 (0 ocen)

To fajna przekąska na różne okazje i uroczystości. Jest pyszną alternatywą dla zimnych nóżek.

Składniki:

  • 500ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
    4 dag żelatyny
    30-40 dag szynki konserwowej
    2 duże ugotowane marchewki
    2 duże ugotowane pietruszki
    Mała puszka groszku
    Mała puszka kukurydzy
    2-3 jajka ugotowane na twardo
    1 łyżeczka octu
    Sól, pieprz

Galaretkowy mięsno-warzywny keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlewamy 200ml ciepłego bulionu i rozpuszczamy w nim żelatynę.
    Szynkę, marchewkę i pietruszkę kroimy w kosteczkę. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy. Do ciepłego bulionu wlewamy ocet i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę, warzywa i szynkę.
  • Galaretkowy mięsno-warzywny keks 2. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą i napełniamy do połowy galaretką. Następnie układamy jajka, lekko je wciskając i zalewamy resztą galaretki. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy