To fajna przekąska na różne okazje i uroczystości. Jest pyszną alternatywą dla zimnych nóżek.
Składniki:
500ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
4 dag żelatyny
30-40 dag szynki konserwowej
2 duże ugotowane marchewki
2 duże ugotowane pietruszki
Mała puszka groszku
Mała puszka kukurydzy
2-3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka octu
Sól, pieprz
Galaretkowy mięsno-warzywny keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlewamy 200ml ciepłego bulionu i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Szynkę, marchewkę i pietruszkę kroimy w kosteczkę. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy. Do ciepłego bulionu wlewamy ocet i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę, warzywa i szynkę.
2.Podłużną formę wykładamy folią spożywczą i napełniamy do połowy galaretką. Następnie układamy jajka, lekko je wciskając i zalewamy resztą galaretki. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze