Galart z rosołu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten galart powstaje u mnie w domu, kiedy zostaje rosół z obiadu. Polecam, bo nie marnujemy jedzenia a przy okazji galart to jest coś :D

  • 30 min

Składniki:

  • rosół (wywar)
    jajka
    groszek
    marchewka, mięsko z rosołu
    żelatyna

Galart z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo.
  • 2. Marchewkę, jajka kroimy w plasterki, mięsko- na małe kawałki.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w GORĄCYM( nie gotującym) wywarze. Ilość żelatyny zależy od ilości rosołu, z ilością postępujemy według receptury z opakowania.
  • 4. Na dno naczynia wykładamy marchewkę, mięsko, groszek i jajka- wszystko zalewamy wywarem. Chłodzimy w lodówce do czasu stężenia galarety.

Porady

Proporcje są zależne od tego ile mamy wywaru i co kto lubi. Niektórzy wolą więcej mięsa w galarcie, inni warzyw

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy