Galatera z golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki zalewamy i gotujemy na średnim ogniu z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, włoszczyzna, cebula) Po ok. 1 h gotowania dodajemy włoszczyznę, solimy (do smaku)Wyjmujemy ugotowane golonki, obieramy je z mięsa. Mięso miksujemy na papkę (można je rozdrobnić widelcem jeżeli nie boimy się tłuszczu, możemy zmiksować także skórę z golonki). Do miski lub miseczek (to nie jest żadna nowość: galareta zastyga w każdym naczyniu :) wrzucamy: zmiksowane lub rozdrobnione mięso, groszek, marchewkę z bulionu, można dodać drobno pokrojone inne warzywa z włoszczyzny.
Do wywaru dodajemy zmiażdżony czosnek i dolewamy odrobinę (do smaku + "jeszcze trochę") octu winego (świetnie sprawdza się ocet z wymoczonym w nim rozmarynem). Podgrzewamy do temperatury "niemal wrzenia" i dodajemy żelatynę spożywczą (w handlu są porcje na 2.5 l). Po rozmieszaniu, zalewamy wywarem przygotowane wcześniej pojemniki i po ostygnięciu wkładamy na noc do lodówki.
Porady
Ja do misy z galaretą nie dodaję żadnej zieleniny ponieważ u mnie nie lubią. Ale każdy może dodatki zrobić pod swój gust.
Komentarze