Gęś z dodatkiem sosu wiśniowego i kaszy jaglanej ze słoniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z gęsi odciąć część tłuszczu, naciąć piersi od strony tłuszczu. Cebulę grubo pokroić i obłożyć nią mięso, całość doprawić i zalać winem, można dodać odrobinę tymianku oraz czosnku. Zostawić na noc. Na patelnię rozłożyć pergamin i położyć gęś(nie polewać tłuszczem!) smażyć do zrumienienia z obu stron i włożyć do pieca nagrzanego do 200 stopni. Do gotującej się wiśniówki dodać sos pieczeniowy, wiśnie, sos balsamiczny oraz cukier, całość zredukować- wyparować alkohol. Kaszę ugotować, cebulkę ze słoninką podsmażyć i połączyć z ugotowaną kaszą. Kaszę uformować np w filiżance by byłą w formie okrągłej, gęś pokroić i ułożyć na kaszy, polać sosem i udekorować bazylią.
Komentarze