Gęś z dodatkiem sosu wiśniowego i kaszy jaglanej ze słoniną

0 (0 ocen)

Przepis, którym zainspirował mnie niesamowity szef kuchni

Składniki:

  • Gęś:
    700g piersi gęsi
    2 cebule
    wino
    sól, pieprz
    Sos wiśniowy
    300g sosu pieczeniowego
    100g wiśniówki
    250g wiśni
    10ml octu balsamicznego (najlepiej owoce leśne)
    łyżeczka cukru
    Kasza
    700g kaszy jaglanej
    100g wędzonej słoniny
    cebula szczypiorkowa
    świeża bazylia

Gęś z dodatkiem sosu wiśniowego i kaszy jaglanej ze słoniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z gęsi odciąć część tłuszczu, naciąć piersi od strony tłuszczu. Cebulę grubo pokroić i obłożyć nią mięso, całość doprawić i zalać winem, można dodać odrobinę tymianku oraz czosnku. Zostawić na noc. Na patelnię rozłożyć pergamin i położyć gęś(nie polewać tłuszczem!) smażyć do zrumienienia z obu stron i włożyć do pieca nagrzanego do 200 stopni. Do gotującej się wiśniówki dodać sos pieczeniowy, wiśnie, sos balsamiczny oraz cukier, całość zredukować- wyparować alkohol. Kaszę ugotować, cebulkę ze słoninką podsmażyć i połączyć z ugotowaną kaszą. Kaszę uformować np w filiżance by byłą w formie okrągłej, gęś pokroić i ułożyć na kaszy, polać sosem i udekorować bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy