Gęsi smalec

0 (0 ocen)

Gęsi smalec jest smaczny, delikatny i wbrew pozorom służy zdrowiu.Poza cebulką można wzbogacić go jabłuszkiem, śliwką suszoną, pieprzem zielonym.

Składniki:

  • 30 dag tłuszcz gęsi, skórka
    2 łyżki wody
    1 cebulka
    1 łyżeczka majeranku
    sól

Gęsi smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz, skórkę pokroić drobno i włożyć do rondla o grubym dnie. Wlać 2 łyżki zimnej wody. Powoli podgrzewać. Tłuszcz topi się dosyć szybko. Kiedy zaczną się robić skwarki dodać posiekana drobno cebulkę i smażyć dalej, aż cebulka zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia dodać szczyptę soli i majeranek. Wymieszać i odstawić do stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy