Smak domowych powideł pamięta się latami. Ja osobiście cieszę się,że u nas w domu robi się przetwory – stało się to dla nas sposobem na spędzanie letniego wolnego czasu. Te są pyszne i aromatyczne.
Składniki:
6 kg moreli
250 g daktyli bez pestek
3 szklanki cukru
2 laski cynamonu
Gęste powidła morelowe z cynamonem i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele myjemy i pozbawiamy pestek.
Owoce wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy daktyle i laski oraz szklankę cukru.
Gotujemy godzinę, bez przykrycia, mieszając, aż zaczną się rozpadać.
Studzimy.
Czynność powtarzamy przez 2-3 kolejne dni, przy każdym smażeniu dodając szklankę cukru.
Gotowe gęste powidła pozbawiamy lasek i miksujemy do gładkiej konsystencji.
Gorące przekładamy do czystych wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Komentarze