Glazurowane bułeczki ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Zrobiłam je na weekendowy wyjazd w Tatry. Uratowały nas w czasie drogi jak i na pieszych wędrówkach po górach.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży

    3 łyżki cukru

    50 dag mąki

    szklanka mleka

    szczypta soli

    1 op. cukru waniliowego

    jajko

    6 łyżek margaryny

    15 śliwek

    Glazura:

    jajko

    łyżka mleka

    1/2 łyżeczki cynamonu

    łyżeczka cukru pudru

Glazurowane bułeczki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszyć do naczynia, rozetrzeć z łyżeczką cukru. Wymieszać z 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami letniego mleka, aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić. Resztę mąki wymieszać z solą, resztą cukru, cukrem waniliowym. Dodać jajko i zaczyn (kiedy już podrośnie i się spieni). Dokładnie wyrabiać wlewając stopioną i przestudzoną margarynę. Odstawić do wyrośnięcia. Śliwki umyć, wypestkować. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 15 porcji, z każdej zrobić placuszek. Na środku każdej kłaść śliwkę, zlepić formując bułeczki i odstawić na 30 min.

    Glazura: wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.
    Bułki ułożyć na oprószonej mąką blasze, posmarować glazurą. Piec ok. 30 min w temp. 160-170 st. C.

Komentarze

Podobne przepisy