Gnocchi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

pyszne kluseczki w kremowym sosie ze szpinakiem

Składniki:

  • Składniki gnocchi :

    1 kg ziemniaków,
    100g - 150g mąki,
    1 jajko,
    sól.



    Składniki sos szpinakowy :

    200g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
    1 cebula,
    2-3 zabki czosnki,
    olej do smażenia,
    2 łyżki serka mascarpone,
    0,5 szklanki bulionu
    sól,
    pieprz.

Gnocchi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Przygotowanie gnocchi :

    Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj. Gotuj w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków. Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut.


  • 2. Przygotowanie :

    Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posmaż chwilę. Dodaj szpinak. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i dodaj serek. Duś parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 3.
    Gnocchi podawaj ze wcześniej przygotowanym szpinakiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy