Gofry

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny pomysł na podwieczorek, śniadanie czy deser. Zwłaszcza teraz, gdy mamy dostęp do świeżych owoców ;) Przepis na ciasto sprawdzony wielokrotnie - gofry są lekkie i chrupiące.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju
    szczypta soli

    Frużelina truskawkowa:
    250 g truskawek
    3 łyżki cukru kryształu
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz białek) zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • 2. Gofrownicę nagrzać, wylewać porcjami ciasto. Piec na rumiano przez około 4-5 minut.
  • 3. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. W garnuszku podgrzać owoce zasypane cukrem. Podgrzewać aż cukier sie rozpuści - owoce puszczą sok. Następnie dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody. Zagotować, dodać żelatynę - nie dopuścić do wrzenia.
    Odstawić i ostudzić.
  • 4. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami - bitą śmietaną, frużeliną, dżemem, świeżymi owocami, czekoladą - pełna dowolność!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy