Idealny pomysł na podwieczorek, śniadanie czy deser. Zwłaszcza teraz, gdy mamy dostęp do świeżych owoców ;) Przepis na ciasto sprawdzony wielokrotnie - gofry są lekkie i chrupiące.
1.Wszystkie składniki (oprócz białek) zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
2.Gofrownicę nagrzać, wylewać porcjami ciasto. Piec na rumiano przez około 4-5 minut.
3.Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. W garnuszku podgrzać owoce zasypane cukrem. Podgrzewać aż cukier sie rozpuści - owoce puszczą sok. Następnie dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody. Zagotować, dodać żelatynę - nie dopuścić do wrzenia.
Odstawić i ostudzić.
Komentarze