Gofry bananowe z bitą śmietaną i sosem toffi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gofry najbardziej kojarzą się z wakacjami, ale smakują zawsze, bez względu na porę roku.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 g budyniu śmietankowego w proszku
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    25 ml oleju
    1 dojrzały banan

    Do podania:
    bita śmietana
    1 banan
    sos toffi (najlepiej domowej roboty)

Gofry bananowe z bitą śmietaną i sosem toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem, jajko, mleko, cukier i olej. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy.

    Po ok. 15 minutach porcje ciasta wlewamy do rozgrzanej gofrownicy i smażymy na rumiano.

    Podajemy z bitą śmietaną, pokrojonym w kawałki bananem i sosem toffi.

Komentarze

Podobne przepisy