Gofry cappuccino

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne gofry, o delikatnym aromacie i smaku cappuccino, powinny zadowolić każdego. Można je przygotować na śniadanie, deser lub kolację.

Składniki:

  • 2 jajka
    7-8 łyżek gorącego mleka
    2 łyżki dowolnego cappuccino
    50 g miękkiego masła
    80 g cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g mąki
    szczypta soli

Gofry cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółta oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru. W trakcie ucierania partiami dodawać gorące mleko, następnie cappuccino i miękkie lub rozpuszczone masło.
  • 2. Mąkę przesiać z proszkiem i połowę dodać do ciasta. Krótko zmiksować.
  • 3. Do białek dodać szczyptę soli i ubić. Ubijając dodawać partiami resztę cukru.
  • 4. Do ciasta dodać ubite białka, resztę mąki i wymieszać łopatką.
  • 5. Do rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy nakładać łyżką ciasto i piec na złoty kolor.
    Podawać z sosem owocowym, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy