GOFRY

0 (0 ocen)

  • 30 min

Długo szukałam idealnego przepisu na te gofry, które mogłyby konkurować z tymi z profesjonalnych budek – i znalazłam!Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki!

  • 30 min

Składniki:

  • PRZEPIS:

    SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 2 szkl
    * mleko 2 albo 3,2% – 2 szkl
    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    * drobny cukier – 1 łyżka
    * olej słonecznikowy – 1/3 szkl
    * białko – 1 szt
    * żółtko – 1 szt
    * sol

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Rozgrzewamy gofrownicę.

    Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie z sobą miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie ale dokładnie mieszamy z ciastem.

    Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto.

Porady

Sekretem idealnych gofrów oprócz dobrego ciasta jest jeszcze porządna gofrownica - najlepiej taka o mocy minimum 1300W!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy