Gofry jogurtowo-orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne gofry orkiszowe na jogurcie (takim do picia). Gofry to jedno z moich ulubionych słodkich śniadań, więc często je robię. Zawsze staram się coś w nich zmienić- i tak też było tym razem. Zamiast mąki pszennej jest orkiszowa a zamiast cukru jest ksylitol. Polecam

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl jogurtu nat. (takiego do picia)
    3 łyżki oleju z orzechów włoskich
    1 jajko
    2 łyżki ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Gofry jogurtowo-orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy jogurt, olej oraz wbijamy jajko, miksujemy. Następnie dodajemy produkty sypkie:ksylitol, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową-miksujemy przez chwilę aby składniki dokładnie się połączyły. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po 1 łyżce (stołowej) ciasta na jednego gofra. Pieczemy przez 2-3 minuty.
    Można również zrobić klasyczne duże gofry-my jednak wolimy takie małe. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy